לשון הרע
נושא לשון הרע מאוגד כיום בחוק הישראלי כ"חוק איסור לשון הרע". נושא זה בא לתת מענה בהגנת כבודו ושמו הטוב של אדם וזאת באמצעות איסור על פרסום ביטויים היכולים להביא להשפלתו וביזויו. במסגרת החוק יש ופרסום של לשון הרע יכולה להיות עילה לכדי תביעה בנזיקין ובמקרים אחדים אף לכדי עבירה פלילית. למול אותה עוולה בדמות לשון הרע יש והתובע יהיה זכאי בקבלת פיצויים וסעדים וזאת בהתאם לפקודת הנזיקין בחוק הישראלי. במצבים של עברה פלילית יש ויוטלו עונשים של עד שנת מאסר.
נושא לשון הרע מקבל ביטוי באיזון בין חופש הביטוי והעיתונות מצד אחד לבין הזכות לכבוד מן הצד השני. חוק איסור לשון הרע הינו חוק מרכזי משנת 1965 ולו סעיפים רבים המגדירים את טיבו ומאפיינים רבים סביבו.
הסעיף הראשון בחוק קובע שלשון הרע הינו אקט שבמסגרתו פרסום אודות אדם או תאגיד מסוים עלולה להביא לכדי השפלה נפשית, להוות כר פורה לשנאה, בוז ולעג. כמו כן מוגדר אקט זה ככזה היכול לסכן את משרתו של אדם ו\או מקצועו. הביזוי יכול לקבל אף ביטוי בשל גזע האדם, מוצאו, דתו, מקום מגוריו, מינו ונטיותיו המיניות.
בסעיף השני לחוק נמנית רשימה פתוחה של אפשרויות בהעברת מסר שיש בו לכדי אקט של לשון הרע. הדבר יכול לבוא לידי ביטוי בעל פה, בכתב, דפוס, ציור, צליל ושאר אמצעים אחרים. אמצעים אחרים כוללים בתוכם אף העברת מסרים בצורה חבויה או שממנה משתמע בעקיפין אודות אקט של לשון הרע. הדגש והחידוד לאותו מסר המועבר בעקיפין בא לידי ביטוי ביתר שאת בהמשך בסעיף ה-3 לחוק.
סעיף 9 בחוק איסור לשון הרע מאפשר לשופט, בנוסף להטלת פיצויים ועונש על פרסום לשון הרע, אך להורות על החרמה של כתבים המיועדים להפצה וזאת באם מדובר בהפצה של אנשים פרטיים ואף במסגרות ציבוריות דוגמת ספריות. כמו כן, יש והשופט יכול להורות על הנתבע בפרסום הכחשה למה שפורסם קודם ואף פרסום של תיקון לדברים שנכתבו קודם.
סעיפים נוספים בחוק מגבילים פנייה לבתי המשפט במקרים שמדובר בקבוצת בני אדם או במקרים בהם מפיץ הלשון הרע מבחינת התובע הוא אדם שנפטר. הגבלה זו מדברת על מקרים במישור הפלילי ובהסכמתו של היועץ המשפטי לממשלה. סעיף נוסף שקיים מתיר לקרובי משפחה של נפטר, שעליו פורסם לשון הרע, להגיש תביעה סמוך לפרסום תוך חצי שנה.